Творческо пространство

Събития

Артистичен пърформънс „Дунавски Аерариум“

Създаденият иновативен пърформънс „Дунавски Аерариум“  от новосформирания екип по проекта е алтернативна форма на артистичен изказ, която обединява в себе си достиженията на  кукленото театрално изкуство и местното нематериалното културно наследство и привлича публика от всички възрастови групи чрез умело въвличане в играта, сюжета,пространството. Пърформънсът „Дунавски Аерариум“ е сензитивна  провокация – за композиция, цветове, пространства, обекти, техники и ролята на човека.  Пърформънсът   представя  алтернативни  възможности  за емоционално въздействие чрез мълчаливо творческо съзерцание и непринудено съприкосновение с интуитивното знание за невидимото и видимото сред  декор, в който естествено творецът и публиката се сливат .

 

Сценичният продукт провокира участници и аудитория чрез артистичните инсталации на различни теми:  екология, свобода, себеизразяване. Земята е дом за човечеството от милиони години. И планетата се изменя заедно с хората. Само в последните няколкостотин години човешката природа е станала толкова агресивна, че сама е започнала да променя Земята. Промените са пандемични, което  спешно изисква възстановяване на вътрешния баланс и връзката между Човешката Природа  и Земята. 

 

В художествено-естетически аспект всичко се развива върху един сценографски план, който е естествена градска архитектура - нови и стари сгради. Целта е  да се  провокира дискусия и размисъл у публиката за социализиране на занемарени и изоставени пространства чрез опазване на  самобитна естетика и композиционни елементи на старопрестолният  Видин. Широкото открито пространство и пейзажи на село Гомотарци служат за инструмент, който проучва нашите души и нас самите, който ни потапя в самата същност на живота чрез импровизация, специфичен колорит  и орнаментика,  кукли, природни звуци. 


Местният  бит и душевност вдъхновиха създаването на нов  сценичен продукт „Дунавски Аерариум“, който  представя творческите търсения на изявени представители на кукленото театрално изкуство в България. 

 


 Артистичната  инсталация "АНГЕЛЪТ" е творба  на Магдалена Митева, която е  изцяло  вдъхновена от възможностите и въздействието на откритите творчески пространства с естествен природен декор и местната история и представлява скулптура на Ангел в човешки размери, изработен от мрежа и поставен като акцент в естествения „мизансцен” на открито пространство „Лозето на Марица“. 


Изледване на границите на човешкото и живота и осмислянето им в материалния свят са темите, които постави интерактивната  инсталация „Раждането на Човека“. Създадената от  Ханна  Шварц, сценограф и костюмограф кукла,  „оживя” по улиците на град Видин под вещото ръководство на кукления  актьор и режисьор Красимир Кирчев и привлече вниманието на деца и възрастни, мнозина от които поискаха да пробват как се „води” кукла на открито, без параван, без сцена и допълнителни технически приспособления. 


Авторската продукция „Това е чистачът” на живата статуя Ащон Ка изненада публиката с многопластовите внушения на идеята за чиста екологична среда. С  поредица етюди от безмълвни статуи на коминочистач, през уличен чистач на есенни листа до чистач на Душите, пърформънсът привлече участието дори и на най.малките зрители. 


Магдалена Митева –   режисьор, сценограф създаде уникална  иновативна артистична  инсталация "Да влезе възДухът", която е вдъхновена от историята, бита, културата и творческото пространство в Гомотарци. Инсталацията  включва 14 рамки за прозорци, всяка от които разказва на публиката отделна история чрез стари предмети и специфичен дизайн.


Събития | Творческо пространство ВЕРИДАС

Артистична сцена за любители – занаятчии "Изкуството да рисуваш с нишки" е своеобразна  интердисциплинарна концепция за привличане на публика и представяне на занаяти, практикувани от любители и хенд-мейд артисти чрез  създаване на високостойностен визуален културен продукт, който предлага  възможности участниците  да се запознаят  по забавен начин със забравени занаятчийски техники, които са адаптирани, осъвременени и анимирани.

 

Гостите и туристите по време на фестивала „Опера под върховете“ имаха  възможност директно да се потопят в процеса по създаване на декоративни творби и да бъдат провокирани да тестват възможностите си и сами да създадат авторски продукти и сувенири.

На 11 и 12 август 2023 г любителите на луксозни бродирани картини имаха  възможност да се включат в творческа работилница „Розова бродерия“, която представи модният дизайнер Анастасия Вецова. Тя е автор и притежател на собствен бранд за бродерия BLUE SHAPE.

В работилницата, която е с продължителност до 2 часа, участниците се научиха да  правят  обемни рози, листа и точки, наречени още френски възел или позабравена традиционна техника „бод –пълнеж или сатен бод и възлов бод“.Техниката буквално позволява да се изографисват и рисуват с нишки цели картини.

В артистичната сцена през трите дни се включиха  и творците – любители Мариела Иванова и Даниела Димитрова, които представиха арт- демонстрации пред публика за изработване на 3D кукли, сувенири и декорации чрез магическа примка, плетене с обемна прежда на една кука и старата занаятчийска техника сухо плъстене /нетъкан текстил от вълна /. 

 За да бъде представлението истинско и привлекателно, сценографът Ирина Флорова-Капелова изработи,   специални сценични декори и аксесоари от над 100 метра нишки за косичниците,  Кукла – чародейка от плъсти и възможност  за артистично селфи.  Артистичната сцена привлече участници и посетители, които не пропуснаха да си направят и селфи за спомен. Хенд-мейд артистите-изпълнители и публиката бяха  ситуирани в едно условно пространство на открито, което не е типична сцена, това е оживяла интерактивна пластична среда, в която публиката наблюдава построяването и подреждането на декорите, самонаблюдава се, придвижва се свободно в пространството и участва активно в пърформънса чрез тестване на своите творчески възможости, умело водени от артистите -изпълнители. Нашата публика  и гости на базара, заедно с участниците бяха  свободни да се придвижват и забавляват в пространството и се  превърнаха  в актьори в собственото си представление.

https://www.facebook.com/artveridas

Артистична сцена за любители - занаятчии "Изкуството да рисуваш с нишки" участва с демонстрационни ателиета в Международен Форум "Българско Наследство " на 24 и 25 август, 2023 година в гр. Балчик.

Участници от Румъния, Молдова и Украйна представиха своите фолклорни и песенни традиции и се запознаха с процеса на създаване на атрактивни предмети чрез сухо плъстене, 3D бродерия и създаване на кукли чрез магическа примка. Най-голяма атракция предизвика косичника, част от изработените декори, с който участниците си направиха селфи за спомен.